Pages

pühapäev, 7. oktoober 2018

Kool

Oktoober on alanud. Ehk halloweeniks valmistumine läks käima!
Poodides müüakse juba ammu halloweeni teemalisi komme ning dekoratsioone.
Mitmed, mitmed majad on ka juba ära kaunistatud ja valmis.
Alustades lihtsate kõrvitsatega, lõpetades MEGASUURTE pimedas helendavate ja häälitsevate kujudega. 
No ma ei tea. Õhtul pimedas õelalt naervast nõiast või luukerest täitsa tore ju mööda kõndida :D just täna poes nägin ka ühte sellist täispuhutavat draakonikuju, mida ka ühel majal dekoratsiooniks olin näinud. 150$ maksis. Ja see oli ikka päris väike element kõikide teiste kaunistuste kõrval.



Mainimata ei saa jätta ka pumpkin spice lattet. Usakate sügishooaja lahutamatu ja hädavajalik osa. 
Proovisin selle ka ise lõpuks ära. Muidugi vahelduseks vahepeal hea jook vōtta, aga minu jaoks natuke liiga magus.

Tegelikult aga tahtsin täna hoopis natuke rohkem koolist rääkida ja kuidas mul see päev siis päriselt välja näeb siin :)

Niisiis...päev algab minujaoks kohe kehalisega vōi B päevadel vaba tunniga.
Siinne kehaline on veideeer. Vahel on tund mõttetult lihtne, kõnnime staadioniringe või viskame täpsust. Mõni päev, aga oleme teinud joonejooksu ja et üldse positiivset hinnet saada peab vähemalt 40 korda edasi-tagasi jooksma. Ja pole nii, et enda tempos. On üks kindel programm, mis piiksutab ja kui õigeks ajaks pole saali teise otsa jõudnud, aga piiks käib, siis oled väljas.
Samas mulle keka ikkagi meeldib, sest oleme teinud paljusid asju, mida mitte kunagi varem ma proovinud pole. Näiteks longboarding ja disc golf :) ja 
Tavaliselt lastakse meid tunnist umbes 5 min varem ära, sest vahetunnid on ainult 5min ja muidu ei tea küll, kuidas jõuaks.

Edasi tuleb geomeetria. Poleks kunagi uskunud, et ma seda ütlen, aga mulle meeldib see tund. Lausa väga. Okei, jah. Ma olen väga paljut juba õppinud, mida me seal tunnis teeme, aga samas siin on lahenduskâigud hoopis teistsugused. Ning ingliskeelsed terminud just ka kõige lihtsamad pole. 
Aga siin pole peaaegu, et kunagi nii, et õpetaja räägib ning õpilased teevad mârkmeid. Alati on kas paaristööd, grupitööd, lahendame asju õpetajaga või üleüldse loovamalt. Täna näiteks lahendasime võrrandeid nii, et kui paarilisega õige vastuse said, siis liikusid ühe koha edasi. (Pidime värvima ära hobusepildi ja siis tahvlile oli tehtud nagu lauamäng ning siis selle hobusepildiga liikusid kogu aeg edasi, kui õigesti vastasid. Ja kui vastasid valesti, liikusid tagasi.) võib ju tunduda lapsik, aga tegelikult teeb see mata tunni palju, palju põnevamaks.

Kolmandaks tunniks on mul ajalugu. Tavaliselt tunnis ma midagi eriti aru ei saa ja õpin kodus järgi, aga sellegipoolest on see tund huvitav. Oleme juba ühe filmi vaatanud, ōpetaja näitab meile tihti erinevaid powerpointe ja videoid jne. Ühesõnaga ei ole nii, et õpetaja ainult räägib ajaloost ja hiljem täidame tòölehti. Töölehed ise on ka palju mitmekesisemad. Näiteks anti meile üks kord ports pilte ja pidime neid analüûsima. Või siis kunagi presidendile saadetud kirjasid lugema ning siis arvamust avaldama. Lisaks räägib õpetaja alati tunnis umbes 5-20 minutit tunnist lugusid oma elust. See on alati huumoririkas ja toob hommikusse natuke naeru. Reedel rääkis ta näiteks, kuidas üleujutuse järgmisel päeval ta mööda linna sõitis ja muudkui loomi päästis. Näiteks ühe mehega korjasid lumelabidaga tänava pealt kalasid, kes üleujutusega tiigist välja olid saanud ja kuidas ta ühe mahakukkunud linnupesa tagasi puu külge kinnitas, kus veel väiksed linnukesed sees olid. Või kuidas ta tagasi koju minnes oma alumiselt korruselt ( siin alumine korrus (basement) on maast all pool ja üleujutusega paljudel tuli vesi sinna sisse. Ühesõnaga sellel õpetajal oli kuidagimoodi kilpkonn sinna hoopis tulnud :D 
Muidu juhtub seal tunnis alati veel midagi lõbusat, kasvõi kui õpetaja ühest klassiotsast teise tahab oma prügi prügikasti visata :D ja siis kui ta mööda viskab, siis ise kunagi ei lähe üles korjama oma prahti, vaid peab see, kes prügikastile kõige lähemal istub.

Peale kolmandat tundi on mul vaba ja tavaliselt olen lihtsalt raamatukogus. Õpin, loen, olen telefonis vms. 

Kohe peale vabat tundi tuleb minu lõunapaus ning õnneks saan kohvikupoolele minna enne kella helisemist, kuna kui kell heliseb, siis tuleb sinna vâgaaaaa suur mass inimesi ning järjekord on meeletu! 
Söögivalik on ka hästi hea ja olemas on isegi mikrolaineahi, kui keegi kodust kaasa võetud sööki soojendada tahab :)

Peale lõunat tuleb näitlemine.
Seal saab alati nalja ning me mängime nii paljusid lahedaid mänge. Viimased päevad oleme mänginud sellist mängu nagu HA! 
Põhilselt oleme kōik ringis ning üks inimene peab teisele suunama ning ütlema ,,HA!”
Siis see teine inimene tõstab käed üles ja ütleb ka ,,HA!” Ja tema kõrval seisvad 2 inimest peavad nagu karate võttega talle külje peale ka ,,HA” tegema :D ja siis see kellele HA suunati, suunab jälle järgmisele jne! See kõlab väga segaselt, aga tõsiselt on see hullult naljakas ja lõbus!
Stoppama ei tohi jääda või valesti midagi teha, muidu lähed välja. Lõpus, kui ainult paar inimest järel on, siis läheb ikka väga segaseks asi ära.
Hindelistest töödest oleme hetkel teinud grupiga snapshot piltidega jutustava loo ning miimika ja tasutamuusikaga jutustava loo. Nüüd tuleb esimene üksinda hindeline töö, kus peame ka häält kasutama. Peame jutustama 3-5 minutilise muinasjutu või muu loo. 

Peale näitlemist algab inglise keel. Kuigi mul on seal vahepeal üsna raske, siis sealne õpetaja on lihtsalt nii geniaalne. Täna ta näiteks tantsis meile tunnis :D 
Viimased nädal aega oleme lugenud kolmest erinevast raamatust 1 peatüki ning hiljem seda natuke arutanud. Nüüd ōpime komasid... isver susver. Loeteludes pannakse siin ,,ja” ette koma... ning ,,sest” ette ei panda!!! Ütleme nii, et Eestisse tagasitulles on kõik segamini :D 

Eelviimane tund on majandus. Kõige segasem ja raskem tund. Kuigi jälle õpetaja on seal hästi tore, siis see on ainus aine, mida juba tahan, et lõppeks. 

Ja viimaseks tunniks on yearbook. Seal me oleme photoshopi kasutama õppinud, raamatu teemat arutanud, lihtsalt piltidele inimesi märkinud, et kes, kes on, omale määratud yearbooki lehte kujundanud jne. Seal on alati nii chill olla ja mingit suurt ajutööd ei ole. Saab lihtsalt loov olla :) 

Sellega saabki päev läbi ja kuigi mul on iga päev kas 7 või 8 tundi, siis läheb see palju kiiremini, kui Eestis 7 tundi läks. 

-Laura <3

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar